Elkészült a szalonnasütő!

2023.01.24

Örömmel értesítjük községünk minden lakóját, hogy befejeződött a közösségi kemence melletti bográcsozó-szalonnasütő építése. Fejlesztés forrását a Szápári Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat pályázaton nyerte, a Nemzetiségi kulturális kezdeményezések 2022. évi támogatása által.

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatot hirdetett a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán nemzetiségek kulturális kezdeményezéseinek 2022. évi költségvetési támogatására.

A pályázat célja a kiírás körébe tartozó nemzetiségek:

  • kulturális hagyományainak,
  • tárgyi és szellemi kulturális kincsei megőrzésének,
  • értékhordozó tevékenységeinek és
  • a teremtésvédelem érdekében végzett tevékenységeinek támogatása,
  • valamint a nemzetiségi közösségek közművelődési feltételeinek javítása érdekében a nemzetiségi közösség egészét vagy jelentős részét érintő, a nyelvi és kulturális identitás szempontjából meghatározó kulturális és tudományos kezdeményezések támogatása,
  • a nemzetiségi közösség életében (dokumentáltan) jelentős személyek elhanyagolt, elhagyatott síremlékeinek karbantartása, javítási munkálatai.

A jelenlegi pályázati kiírás keretében 2 altémában lehetett pályázatokat benyújtani. Az első altémában a megpályázható és megítélhető támogatás összege 300.000 forint, a második altémában az elnyerhető támogatás összegének alsó határa 200.000 forint, felső határa 1.500.000 forint volt.

A részletes pályázati kiírás és a NIR belépési pont megtalálható a www.bgazrt.hu oldalon.

Köszönjük kormányunknak a támogatást, kivitelezők minőségi munkáját és itt szeretnénk megköszönni az önkéntesek önzetlen segítségét. A szalonnasütő és bográcsozó hivatalos átadásra 2023 január 27-én, 16 órakor kerül sor. Az ünnepélyes avatás tavasszal, a jó idő beköszöntével lesz. Addig lesz módunk a tereprendezésre és parkosításra is.

Szápári Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat