Fontos változások, Önkormányzatunk életében

2024.04.10

Tisztelt Szápáriak, Kedves Olvasó! Újabb negyedéven vagyunk túl és szeretném önöket tájékoztatni a településünket ért változásokról és az Önkormányzatot érintő dolgokról.

Sajnos településünket is érinti az a törvény módosítás, aminek hatására a Jobtain Kft. ügyvezetője Mihályi Magdolna jelezte, hogy a szápári fióktelepét megszünteti. Módosított törvény a következő:

"A helyi adókról szóló törvény 52. § 31. pontja néhány kivétellel alapvetően a fizikai telephelyfogalomból indul ki, azaz akkor tekint egy adózót egy adott önkormányzat területén telephellyel rendelkezőnek, amennyiben annak fizikai létesítménye (üzlethelyisége, irodája, raktára stb.) van, amelyet meghatározott jogcímen vállalkozási tevékenység folytatásához használ.

Ezen szemléletmód változik meg a jövőben, ugyanis a munkaerőkölcsönzők esetében a kölcsönzött munkavállalók munkavégzéséhez, nem egy saját fizikai hely megléte, hanem sokkal inkább a szolgáltatásnyújtás ténye alapozza meg az adott település adóztatási jogát.

A munkaerő-kölcsönzés esetében a korábbiakhoz képest szigorító passzus került be a HIPA törvénybe. A jövőben előreláthatóan telephelye keletkezik azon önkormányzat illetékességi területén a munkaerő-kölcsönzőnek, ahol a munkaerő-kölcsönző által kölcsönzött munkavállalók az adóéven belül összesen legalább 21 000 óra (2625 teljes munkaidős munkanap) időtartamban munkát végeznek."

Ezen fejleményt tudomásul vette Szápár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete. A Jobtain Kft. által így kieső adóbevétel pótlása érdekében sikeres egyeztetéseket folytatott az Önkormányzat számos gazdasági szereplővel, akik Szápár község közigazgatási területén telepednek le.

De most jöjjön egy kis jó hír is, hiszen hatmillió forintot nyert községünk, a Magyar Falu Program keretében kommunális eszközbeszerzésre. A sikeres pályázatnak köszönhetően, egy új fűnyíró traktorral és a hozzá tartozó adapterrel, valamint személyautó utánfutóval és magasnyomású mosóberendezéssel tudjuk bővíteni eszközparkunkat.

Természetesen voltak rendezvényeink is, az első egy nagyon jól sikerült farsangi mulatság, ahol Andi bohóc mozgatta meg a gyerekeket. Idén is megrendeztük a húsvéti fészekrablást, aminek most is nagy sikere volt, de volt ünnepi megemlékezés is és jótékonysági bál is, ahol a gyerekeknek gyűjtöttünk.

A farsangi tombolából és a jótékonysági bálból összesen 173 700 forintot sikerült összegyűjteni a gyerekeknek.

A rossz hírekkel ellentétben nem nyaralásra fogjuk költeni, hanem a májusi gyereknap lesz belőle finanszírozva. Köszönöm a Szápári Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatnak, hogy jelen voltak és támogattak minket a rendezvényeken. Illetve szeretném megköszönni a rengeteg tombola felajánlást, amiket a rendezvényeinkre kaptunk, a sok csokoládét és plüssfigurát, amivel az önkéntes fészekrakók meglepték a gyerekeket.

Zárásként büszke vagyok arra, hogy ismét bebizonyítottuk azt, ha összefogunk akkor sokat tudunk tenni a helyi gyerekekért vagy településünkért.

Köszönöm mindenkinek!

Tisztelettel:

Trojákné Szita Katalin