Háziorvosi tájékoztató

2024.05.22

Az alábbi cikkben Dr. Cziniel Szabolcs a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Orvostudományi Egyetem belgyógyászat, háziorvostan akkreditált oktató szakorvosának hivatalos levelét olvashatják a szápári háziorvosi rendeléssel kapcsolatban.

Tisztelt Polgármester Asszony!

Az Ön telefonos megkeresésére a szápári rendeléssel kapcsolatban az alábbi véleményt tudom adni!

Én a tudásom, és az Elveim szerint élek, dolgozom, és nem foglalkozom híresztelésekkel, pletykákkal, sem politikával, sem polgármester jelöltekkel!

Vélhetően tudja Ön (és vélhetően a kihívója is), hogy a szápári Betegek ellátását annak idején kizárólag szivességből, Dr. Gergelyfi Vilma kérésére vállaltam el, a jelenleg is nagy létszámú, 2000 fő feletti létszámú Praxisom mellett!

A csetényi rendelőmben ultrahang készülék, sűrgős laborvizsgálatok - melyek acut szívizominfarktus, vérrögképződés, gyulladás kimutatására képesek-, 24 órás EKG, és vérnyomásmonitor, doppler ultrahang érszűréshez, őrző monitorokkal ellátott sűrgősségi ágy, spirométer, fektető, infúziós kezelésekhez alkalmas kétágyas kezelő, tumormarker szűrésekhez alkalmas labor, és ezek értékeléséhez telepített számítógépes program áll rendelkezésemre! Mindezen fejlesztéseket a több mint egy évtized itt töltött munkám során saját magam illetve Nagy Attila polgármestersége ideje óta a Csetényi Önkormányzat segítségével építettem fel!

Önöknél egyetlenegy EKG van a rendelőben… Ezt hasonlítsuk össze egy, a rendelők között lévő körülbelül 3 kilométeres távolsággal, miközben sok-sok praxis ennél lényegesen nagyobb távolságokkal bír! Elég csak a közeli bakonycsernyei praxist példává hozni, mely falu egy orvossal 8 kilométer hosszú…

A Rendelésemen előjegyzés működik, amely Szápárra is vonatkozik! Amennyiben Szápáron valós előjegyzés történik, úgy mindenképpen ott történik a vizsgálat… Abban a gyönyörű, új építésű vizsgálóban, egyetlen fonendoszkóppal…

Továbbra is az a véleményem, hogy ezt a 3 kilométert a legtöbb páciensem meg tudja oldani!

Önnek már sokadszor fogom leírni, hogy a jelenlegi Nővér-, és orvoshiánnyal küzdő egészségügyben luxusellátás zajlik az alapellátási és ügyeleti, sűrgősségi rendszerben! Az indokolatlan megjelenések száma elképesztő, miközben a szűrővizsgálatokra jelentkező betegek száma elenyésző!

Mindezt az Önök települése nem hajlandó elfogadni!

Amennyiben Szápár, egy pár száz fős falu vonatkozásában nem változik az az általános hozzáállás, és a "falusi pletyka" a luxusellátást illetően, úgy szívesen átadom Szápárt más orvosnak, és a MEP-nél kérvényezni fogom a szerződésünk megszűnését!

Nekem elveim vannak az orvosi ellátásról, melyekből nem engedek!

Tudom, és várom, hogy az alapellátásban komoly módosítások fognak történni a jövőben, mert ami jelenleg zajlik, az nem elfogadható!

Én próbálok mind szakmai, mind műszerezettség tekintetében a jövőnek megfelelni!

Ez a 3 kilométer úgy látom, Önöket meghaladja… Én annak a jelöltnek szurkolok, aki ezt megérti!

A telefonos kérdésére válaszolva: úgy vélem, semmiféle konfliktus nincs közöttünk, sőt, köszönöm az Ön eddigi hozzáállását, az Egészségügy, és az elveim iránt! Még ha ez Öntől, úgy vélem, nem szívből, az elveim megértéséből, hanem elfogadásból jött…

Ön eddig nyilvánosan nem szólt az elveim ellen, remélem, a jövőben meg is érti!

Üdvözlettel:

Dr. Cziniel Szabolcs

A Semmelweis Egyetem, a Pécsi Orvostudományi Egyetem

belgyógyászat, háziorvostan akkreditált oktató szakorvosa

2024.05.13. Zirc