II. Falusi disznóvágás Szápáron

2023.02.11

A résztvevők újra vidéki hangulatban tölthetnek el egy egész napot, miközben megismerkedhetnek a disznóvágás népi hagyományával és részesei lehetnek a munkafolyamatoknak.

Már a készülődés is nagyon jó hangulatban telt, hiszen a Covid járvány óta a településen ilyen program nem volt. Reggel hét óra magasságában megérkezett a már leszúrt disznó, előkerült a pálinka és kezdetét vették a munkálatok. Idén is sikere volt a fatüzelésű perzselőnek, hiszen a mostani fiatalok nem nagyon láttak ilyet és akinek kedve volt az ki is próbálhatta. A disznó feldolgozása közben sorra hozták az italokat, süteményeket, pogácsát és egyéb finomságokat a helyiek.

Jó volt látni, hogy vannak még kis falunkban olyan emberek, akiket érdekelnek a közösségi programok és ezért készültek a rendezvényre. A rendezvényre még húsz kilométeres távolságból is érkeztek és menet közben kapcsolódtak be a programba. Az elkészült finomságokat délután 16 órától lehetett megkóstolni és örömmel töltötte el a szervezőket, hogy a szomszéd településekről is érkeztek érdeklődők és jó szívvel fogadták a frissen készült ételeket. A rendezvény ideje alatt megrendezésre került az I. Borverseny, amint a jelenlévők végig nézhettek és megkóstolhatták a nevezők borait.

A nap végeztével, a helyi művelődési házban egy Retro bulival zárult a rendezvény. Szápár Község Önkormányzata köszöni mindenkinek az áldozatos munkáját, a rengeteg finomságot, amit a helyi asszonyok készítettek és a sok finom bort, illetve pálinkát.

N.Z.