Mindenben segítik a szápáriak a súlyos testi fogyatékossággal született Noelt

2021.03.04

Noel 2019 decemberében született, súlyos testi fogyatékos­sággal - meséli Trojákné Szita Katalin polgármester.

- Az önkormányzat is segít: a falugondnoki gépkocsival visszük a kicsit különböző orvosi vizsgálatokra, akár Budapestre, Várpalotára, vagy Zircre. Amiben tudunk, mindenben próbálunk segíteni, hogy jobbak legyenek az életkörülményei - fogalmaz a község polgármestere.

A legfőbb célja a képviselő-testületnek és a segítőknek az, hogy Noel mozgáskorlátozottságát a házban, ahol él, amennyire csak lehet, ne érezze. - Ez egy nagyon nagy cél, de szeretnénk nagyot álmodni. Ebben benne van az is, hogy magánorvosokkal kell majd konzultálni Noelről, melynek költségébe szintén szeretnénk besegíteni - hangsúlyozza Trojákné Szita Katalin.

Csizmadia Tímea kiemelte, képviselőként igyekszik Noel életét végigkísérni, ha a gyógyítás egy-egy fázisához érnek.

- Ha az én gyermekem ilyen helyzetben lenne, bízom benne, hogy nekem is segítenének. Mindent igyekszem megtenni azért, hogy mindene meglegyen a gyógyuláshoz a kis Noelnek - mondja Tímea.

Közben megtudjuk azt is, hogy az édesanyja - aki a mamájával és a testvérével él - egyedül neveli a kis Noelt.

- Minden segítségnek örülnek, akár egy szelet csokinak is. A napokban például háromszor fordultunk hozzájuk. Élelmiszert, tisztasági csomagot, mosószert, játékokat, etetőszéket vittünk. Ahogy kapjuk az adományokat, úgy visszük át nekik azokat - mondja Trojákné Szita Katalin.

Szápáron egyébként nem Noel családja az első, akinek segít a helyi közösség. Korábban is volt arra példa, hogy összefogott a falu, legyen szó családról vagy egyedülállóról. Mielőtt átsétálunk a családhoz, arra kérem a polgármestert, meséljen egy kicsit a faluról. Milyen itt élni?

- Szápár kis település, alig félezren lakják, de egyre több a fiatal. Az emberek összetartóak, vendégszeretőek - mondja büszkén. - Alig várjuk, hogy az új babazászlónkat ki tudjuk tenni. Szápár olyan, mint Csipkerózsika, próbáljuk felkelteni az álmából. Az összetartás Noel segítésében is napról napra megmutatkozik.

Megnézzük még a közösségi oldali licitre érkezett felajánlásokat a hivatalban, az adományokat már megnyerték, átadásra várnak. Vannak benne MOL Videoton- és Puskás Akadémia-futballmezek is, a veszprémi kézilabdacsapat szintén dedikált dresszel segíti a kisfiút. Voltak olyan felajánlók, akik a megnyert terméket nem vitték el, hogy újból lehessen rájuk licitálni. Ezekből közel 100 ezer forint folyt be Noel megsegítésére.

- Bízzunk benne, hogy lesznek még segítők, akikre nagyon számítunk - mondja a szápári településvezető, miközben Noelékhez sétálunk.
Petrovicséknál lobog a tűz a kályhában, mosolygós anyuka fogad minket, ölében a pici Noel, a nagyi kínál minket üdítővel.

- Noel 2019. december 18-án született és akkor derült ki, milyen fogyatékosságai vannak - mondja az édesanya, Petrovics Mária. - Amikor a szülés után felébresztettek, közölték velem, hogy azonnal vinni kell a kicsit Budapestre, meg kell operálni, mert rátapadt a nyelve a szájpadlására. Nem lehetett se etetni, se itatni, egy hétig volt bent, majd december 24-én hozták vissza és akkor mondták nekem, hogy az egyik lábfején nincsenek ujjai.

Az ultrahangon ez nem derült ki? - kérdezem. Mária szerint nem. - Nem akartam elvetetni. Úgy kezdhettem volna pert, ha felajánlják nekem, hogy vetessem el, de lehetőségem sem volt rá, mert nem is tudtam minderről... - árulja el az édesanya.

Csizmadia Tímea képviselő (balról) és Trojákné Szita Katalin (jobbról) polgármester eddig is sokat segített Petrovics Máriának és a kis Noelnek. Fotó: Penovác Károly/Napló

Az egyik lába Noelnek dongaláb lett, nyitott szájpadlással született, zárt ujjai vannak. A további vizsgálatok azt is kiderítették, hogy egy nem operálható szürke lebeny van az agyában. Ez bármikor epilepsziás rohamot okozhat.

- Nem tudják, mitől van, voltunk genetikai vizsgálaton, újabbat kértek - mondja Mária. - A lábával március 10-én megyünk újabb gipszelésre, eddig tizenkét gipszelésen vagyunk túl. Úgy volt, hogy megműtik, ami azért maradt el, mert a gipszelés miatt be­gennyesedett Noel lába...

Sajnos a szájműtét is elmaradt nemrég, de szerencsére április 14-re van időpontjuk, bíznak benne, hogy tudnak segíteni az orvosok.

- Most találtunk egy magánorvost a kezére - mondja reménnyel a hangjában Petrovics Mária. - Nagyon az elején vagyunk még és a pandémia is közbeszólt, de ahogy látom, a magánpraxisban praktizálókban reménykedhetem. Ez sok-sok év lesz, sok küzdelem, valószínűleg élete végéig.

Máriáék a gyermekek otthongondozási díjából élnek Noellel és az édesanyjával, aki a kis nyugdíjából segít. Mindezek mellett az önkormányzatra és az emberek önzetlen segítségére számíthatnak.

- Dolgozni Noel mellett? Reménytelen - válaszolja. - Most jó lenne eljutni olyan kezelésekre, ami ebben a korban már nem halasztható. Gyer­mekortopédot néztem a kezére, reménykedünk. A jövőre nem gondolok egyelőre, a jelennek élünk Noellel. Mit tehetnék?

A kisgyermeknek van számlaszáma, amelyet az édesanyja kezel, ebből támogatják a rehabilitációját. Petrovics Noelt mi is megsegíthetjük, a kisfiú számlaszáma: 50453702-10103142.

Forrás:https://www.veol.hu/