Szüreti felvonulás Szápáron

2020.09.29

Helyiek nagy örömére a szüreti felvonulással egybekötve, átadták a falu kemencéjét, amit a Szápári Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat pályázat útján építtetett.

Az eseményre 2020. szeptember 26-án került sor, a szápári szabadidő parkban, ahol Ovádi Péter országgyűlési képviselő arról beszélt, jó látni azt, hogy Szápáron is igazi közösségként élnek a helybeliek, tudják, hogy nem csak egyénekből áll a község, felelősséggel viseltetnek egymás iránt. Beszélt arról is, hogy a helyieknek az eddigi közösségépítési gyakorlatukat érdemes folytatniuk.

A folytatásban Trojákné Szita Katalin polgármester asszony szólt a jelenlévőkhöz és elmondta, hogy a Szápári Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, pályázat útján nyert támogatást a kemence építésére. Biztosította a helyieket, hogy akár baráti társaságok is használhatják és családi ünnepségeken is süthetnek benne finomságokat, de a legfontosabb, hogy még tél előtt tető alá kerül a kemence és térkő is kerül az aljzatra.

Beszédet mondott az ünnepségen Szabó Zoltán, az Országos Szlovák Önkormányzat vezetője is, aki a helyieket bátorította a pályázati támogatás igénylésére, és örömét fejezte ki amiatt, hogy el is nyerték azt a Szápáriak. Szerinte ez is segít a kulturális sokszínűség tovább éltetésében.

A beszédek végén Primász Gábor Róbert atya megáldotta a kemencét, majd a Bakonycsernyei Szlovák Hagyományörző Együttes és az óvodások műsorát láthatták a jelenlévők.

Az ünnepélyes átadás után kezdetét vette a felvonulás, ahol lovakkal, lovaskocsikkal, traktorokkal és gyalogosan járták végig a falu utcáit a felvonulók. A faluban több megálló is volt, ahol a helyiek finom ételekkel és italokkal várták a résztvevőket. Több megállónál műsort adtak elő az ovisok, a helyi gyerekek és a Csetényi Bujka Néptánccsoport ezzel is fokozva a hangulatot. A rendkívül hosszúra sikerült felvonulás végéig kitartott a csapat és olyan hangulatot varázsoltak a faluban, mint amilyen húsz éve nem volt. A felvonulás végén a jelenlévőknek étellel és itallal kedveskedtek a szervezők, majd a szabályokat betartva este 23 óráig egy fergeteges bálon vehettek részt a szórakozni vágyók.

Trojákné Szita Katalin köszöni mindenkinek a részvételt, a helyieknek a sok finomságot, amivel a felvonulókat kínálták és mindenkinek a munkáját, aki akár egy dekorációval, vagy akár több óra munkájával, felejthetetlenné tette ezt a szép napot.

N.Z