Tájékoztató Veszprém vármegye új alapellátási ügyeleti rendszeréről 2023. szeptember 1-től

2023.08.16

Az Országos Mentőszolgálat Közép-dunántúli Regionális Mentőszervezének igazgatója 2023. augusztus 7-én kelt levelében tájékoztatta Szápár Község Polgármesterét, hogy 2023. szeptember 1-től Veszprém vármegyében is az Országos Mentőszolgálat látja el az egységes ügyeleti alapellátást.

Az ügyeleti rendszer vármegyénket is érintő átszervezésével kapcsolatos első hírek megjelenését követően a kistérség településeinek polgármesterei közös levélben keresték meg a térség országgyűlési képviselőjét, hogy Balatonalmádiban továbbra is elérhető maradjon a háziorvosi ügyeleti szolgáltatás, mivel 2023. szeptember 1-től Balatonalmádi nincs a személyesen is elérhető telephelyek között. Az üggyel kapcsolatban hétfőn egyeztetnek az Országos Mentőszolgálat képviselőivel.

Az alábbiakban az Országos Mentőszolgálat által megküldött, 2023. szeptember 1-től érvénybe lépő ügyeleti rendszerről tájékoztatjuk Önöket:

2023. szeptember 1-től Veszprém Vármegyében is az Országos Mentőszolgálat látja el majd az egysége, két elemből álló (háziorvosi ügyeleti ellátás, sürgősségi ügyelet) ügyeleti alapellátást. Ettől az időponttól kezdve integrált ügyeleti ellátás keretében telefonos tanácsadás áll rendelkezésre a gyermek- és felnőtt ellátásban is.

Az egységes ügyeleti telefonszám 2023. szeptember 1-től Veszprém vármegyében: 1830

Ezt a számot kell megjegyezni.

Az ügyeleti ellátásnak két pillére lesz:

A) Háziorvosi ügyeleti ellátás

Telefonszám:1830

A háziorvosi ügyelet a sürgős – a következő rendelési időig nem halasztható – orvosi tevékenységek ellátási céljából szervezett rendelés

  • Hétköznap 16:00 és 22:00 között
  • Hétvégén, ünnepnap: 08:00-14:00 között.

Amennyiben személyesen keresnék fel az ügyeletet, ezt az alábbi településeken tehetik meg:

B) Sürgősségi ügyeleti ellátás:

Telefonszám: 1830

Az ügyeleti időben hirtelen jelentkező, illetve súlyos egészségügyi problémák esetére nyújt magas szakmai színvonalú és biztonságos megoldást:

  • Hétköznap 22:00 – 08:00 között
  • Hétvégén, ünnepnapon: 14:00 – 08:00 között

A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16:00 – 08:00 között, hétvégén, ünnepnapokon egész nap hívható. A központi telefonszámot tárcsázva szakszerű tanácsot kap a beteg, szükség esetén sürgősségi ügyeleti autót, életveszély esetén mentőt küld a helyszínre az OMSZ, a vármegye bármely településén tartózkodjon is az ellátásra szoruló.

Amennyiben személyesen keresnék fel az ügyeletet, ezt az alábbi településeken tehetik meg hétköznap 22:00 – 08:00 között, hétvégén és ünnepnapon 14:00 – 08:00 között:

A gyermekek ügyeleti ellátása az ügyeleti pontokon (azok működési idejében), továbbá a Csolnoky Ferenc Kórházban (földszint, bejárattól jobbra a volt szájsebészeti osztály helyén) működő gyermek ügyeleti ponton végzik hétköznapon 16:00-22:00 óráig, hétvégén és ünnepnapon 08:00 órától terveik szerint 20:00 óráig.

A központi telefonszám a teljes ügyeleti időszakban a gyermekek esetében is: 1830.

Szeptember elsejét követően az ügyeleti térképen is tudnak tájékozódni:

https://www.mentok.hu/ugyelet/

Bízunk abban, hogy az integrált ügyeleti irányítás hatékony és szakszerű betegellátást fog eredményezni az átszervezést követően is!